CZ | DE
Novinky a zajímavosti
Naše střevo aneb co je pro nás důležité
Současná doba nese velké množství vymožeností, které usnadňují život všem skupinám lidí. Je mnoho činností, které již nevyžadují tolik pohybu a síly jako v dobách minulých. Práci jsme si ulehčili pomocí různých strojů a nástrojů a pohybu je stále méně. Vzniklá nerovnováha mezi množstvím pohybu a potřebami naší tělesné schránky vede k obrovskému nárůstu tzv. civilizačních chorob. Mezi ně...

Současná doba nese velké množství vymožeností, které usnadňují život všem skupinám lidí. Je mnoho činností, které již nevyžadují tolik pohybu a síly jako v dobách minulých. Práci jsme si ulehčili pomocí různých strojů a nástrojů a pohybu je stále méně. Vzniklá nerovnováha mezi množstvím pohybu a potřebami naší tělesné schránky vede k obrovskému nárůstu tzv. civilizačních chorob. Mezi ně patří např. cukrovka, infarkt myokardu, dna, bolesti hlavy (migrény) a v neposlední řadě onemocnění střev.

Střevo, jako jeden z nejdůležitějších orgánů lidského těla, je v našem společenství velmi zanedbáváno, a to patrně i z těchto několika důvodů. Není vidět, nevypadá pěkně ani na obrázku a je považováno za nečistý orgán, neboť jeho produktem není nic voňavého, krásného a inspirujícího. To je však veliký omyl. Stolice, jako produkt celého trávícího ústrojí, nám prozradí o nás samotných více, než poctivě napsaná zpověď. Vypovídá totiž o tom, jak se umíme vyrovnat s problémy, zda je řešíme ihned nebo s řešením otálíme (chronické zácpy).

Stolice odcházející ze zdravého trávicího traktu má tyto vlastnosti:
 

  • zformovaná se zaoblenými konci, na povrchu hladká jako důsledek pokrytí hlenem,
  • nezapáchá, protože k její tvorbě byl využit proces, jehož se neúčastní škodlivé hnilobné bakterie,
  • neobsahuje příměsi plynu, proto se ve vodě potopí,
  • odchod stolice se uskutečňuje naprosto čistě, znečištění řitního otvoru signalizuje nemoc střevního traktu.


Pro dobré trávení je důležitá zdravá střevní mikroflóra skládající se z určitého množství symbiotických laktobacilů, které pomáhají rozkládat to, co ještě zbylo z potravy, která již prošla rozkladným systémem, tj. ústy (enzymy ve slinách), žaludkem (kyseliny), tenkým střevem (odebírání živin). V tlustém střevě, kde dochází k poslednímu odběru živin a zpětnému odběru tekutiny, naše zažívání končí. Pokud se však o něj dobře nestaráme, problémy a potíže s tím spojené začínají právě zde a mají mnoho projevů. Jedná se např. o celkové zhoršení zdravotního stavu, nechuť k práci, rozčilení a nervozita, poruchy spánku a zraku, srdeční potíže, špatná nálada, cévní křeče (nedokrvenost končetin), bolesti v zádech a kříži, ranní malátnost, stavy vyčerpání, povlak na jazyku, záducha, nepříjemný zápach z těla a úst, bolesti kloubů, závrať, vegetativní dystonie, bolest hlavy, tlak v hlavě, migréna, silné pocení.

Nejen z výše uvedených důvodů je nutné dbát na doplňování potřebného množství symbiotických laktobacilů (např. prostřednictvím kapslí Symbi-lakt®), které jsou nejdůležitější součástí střevní mikroflóry.

Při nedostatečném množství symbiotických laktobacilů, které jsou likvidovány např. antibiotiky, stresem, či nesprávnou výživou, dochází k velké zátěži našeho imunitního systému, který je soustředěn především v oblasti střev, neboť v těchto místech je naše tělo nejvíce ohroženo otravou z jedovatých zbytků stravy. Z přirozeného trávicího procesu se tak stává proces hnilobný, tj. proces za účasti koliformních bakterií, které nám opravdu velmi škodí. Díky tomu dochází k rozvoji plísní, kterým jsme se doposud bránili a které se pokouší změnit naše metabolické procesy ve svůj prospěch. Jejich projevy (např. na nehtech, ploskách nohou, jazyku, pokožce, pohlavních orgánech), následně často léčíme různými přípravky, přitom ale zapomínáme na to, že jejich likvidaci zvládnou symbiotické laktobacily (Symbi-lakt®) a to právě ve střevě.

Ani rakovina nezačíná okamžitě a proto, pokud nechceme být na žebříčku statistik na prvním místě v rakovině tlustého střeva, dejme péči o vlastní střevo zelenou, protože zdraví „voní" a nemoc „zapáchá".

ČÍST DÁLE
ZAVŘÍT
PDF




Symbivital R® pro bezchybný chod našeho organismu
Příjem potravin, které nám přinášejí užitek pro vývoj a regeneraci těla i mysli, je základní genetickou informací, která nám byla dána již v době našeho prvotního vzniku. Jejich potřeba neroste pouze fyzickým výkonem některých jedinců, ale i výkonem duševním. V současnosti se mísí obě roviny, a to jak v zaměstnání, tak i v době osobního volna. Někdo fyzicky pracuje a rád si odpočine duševně (kniha, divadlo),...

Příjem potravin, které nám přinášejí užitek pro vývoj a regeneraci těla i mysli, je základní genetickou informací, která nám byla dána již v době našeho prvotního vzniku. Jejich potřeba neroste pouze fyzickým výkonem některých jedinců, ale i výkonem duševním. V současnosti se mísí obě roviny, a to jak v zaměstnání, tak i v době osobního volna. Někdo fyzicky pracuje a rád si odpočine duševně (kniha, divadlo), jiný celý den sedí a pracuje duševně, má tedy chuť někde projevit svůj fyzický potenciál, tedy sílu.

Na zabezpečení dostatečného množství látek potřebných ke kvalitním metabolickým změnám, mezi které patří zrod a smrt buňky, již nestačí pouze potraviny, které jsou produkovány moderním zemědělstvím. V 19. století přišel baron Justus von Liebig s myšlenkou, že se lidské tělo i rostliny skládají zejména z dusíku, fosforu a draslíku (NPK). Myslel si, že tyto látky dodané rostlinám, mohou být podávány jako potravina lidem a tím bude zajištěna jejich zdravotní prosperita. Tato myšlenka vyústila v nově vzniklé syntetické hnojivo, které slavilo a dodnes slaví úspěchy, ovšem na úkor kvality plodin, které postrádají životně důležité prvky. NPK a jiná syntetická hnojiva zajišťují, že rostliny vypadají pěkně, ale neobsahují prvky a vlastnosti, které jsou jim přisuzovány. Tento stav způsobuje „prázdná“ orná půda, která je demineralizována překotnou pěstební činností a je omezena její základní schopnost samoregenerace. K obnově této schopnosti nepřispívá ani tzv. rekultivace zdevastovaného prostředí.

Změní kvalitu a kazivost plodin genetická úprava? Myslím si, že nikoliv, protože pomůže pouze „syntetizovat“, čímž zajistí odolnost těchto plodin proti přirozeným škůdcům a dává možnost škůdcům dosud neznámým. Také jsem ještě nezmínil konzervaci čerstvých potravin. Pokud si například koupíte krásné, hladké čerstvé jablko a umyjete jej, zjistíte, že najednou ztratilo lesk, trochu barvu a k dobré chuti, ke které vyzývalo, má hodně daleko. To je výsledek voskování či jiné úpravy povrchu. Důvodem k omývání již tedy nejsou pouze bakterie a nečistoty na povrchu, které se tam, tak jako tak objeví, ale i “lak“, který buď odstraníme, nebo sníme. Známe jeho složení?! Náš trávící systém je velmi výkonný, a protože jsme v podstatě všežravci, dokáže z každé potraviny vždy vybrat pro tělo něco podstatného. Pokud to tam ovšem JE! To, co nedokážeme zpracovat nebo vyloučit, se v nás usazuje!

Vzhledem ke shora uvedeným faktům, je naše potrava z velké části složena z konzervantů, ochucovadel a jiných těžce nebo vůbec nestravitelných látek proto, aby vypadala krásně a lákavě a byla rychlá na přípravu. Pro nedostatek základních stavebních látek metabolismu našeho těla je tzv. „prázdná“. Jsme podvyživeni, aniž o tom víme? Jsme obézní? Je to důsledek toho, že nám chybí kalorický výdej nebo jsme plni nestravitelných součástí jinak chuťově vynikajících potravin, pokud to lze potravinou nazvat? Jíme proto, abychom tělu na jeho výzvu doplnili minerály a vitamíny anebo mu místo toho dodáme pouze jakousi „hmotu“?

Jednou z možností, která se nám nabízí, jako alternativa za chybějící důležité látky v potravinách jsou „doplňky stravy“. To nás přivedlo k výrobě speciálního produktu s názvem Symbivital R® (symbi - spolupracující, vital - zvyšující aktivitu, R - zpomalení nástupu účinku), který svým složením může účinně napomoci doplnit chybějící prvky a vitamíny, nezbytné pro bezchybný chod našeho organismu. Např. hořčík a vápník v ne příliš často používaném poměru 2:1.

Ve svém portfoliu má mimo jiné tři velmi důležité složky pro metabolizaci homocysteinu. Tyto složky jsou kyselina listová, vitamin B6 (Pyridoxin) a B12. Bez těchto látek nemáme možnost bránit se civilizačním onemocněním, vzniklých nekvalitní stravou, nedostatkem pohybu a špatnou náladou.

Homocystein (Hcy) se vyskytuje ve všech živých buňkách organismů a jeho význam spočívá v tom, že se podílí na mnoha metabolických procesech. Jedná se o toxickou aminokyselinu, produkovanou každou buňkou a která, pokud nemetabolizuje, se dostává do krevního řečiště, kde začíná působit jako patogen. Následný stav se nazývá chronickou intoxikací s těžkým dopadem na zdraví člověka. Pouze pro srovnání. Nemetabolizovaný Hcy je JED. Cholesterol je LIPID (tuk), který chrání zeslabenou cévu před rupturou. O Hcy se nepíše, cholesterol se téměř démonizuje.

Nakonec lze dodat, že i dnes se můžeme ještě zdravě stravovat a to za podmínek, že si přečteme složení potravin (ne každé éčko je totiž špatné), zjistíme od koho výrobek je a nebudeme jíst „margarín“ v mnoha, byť ušlechtilých podobách.

ČÍST DÁLE
ZAVŘÍT
PDF




Patříte mezi „šťourače“? Aneb jak si správně čistit uši.
Někdo si čistí uši sirkou, tyčinkou, vlásenkou, někdo dokonce pletací jehlicí. Patříte-li mezi takové „šťourače“ koledujete si o poranění zvukovodu, bubínku i středoušních kůstek. Neopatrným čištěním ucha si přivodí zánět zvukovodu až devadesát procent lidí! Nesprávné používání vatových tyčinek bývá hlavní příčinou nahromadění ušního mazu na pozadí kanálu...

Někdo si čistí uši sirkou, tyčinkou, vlásenkou, někdo dokonce pletací jehlicí. Patříte-li mezi takové „šťourače“ koledujete si o poranění zvukovodu, bubínku i středoušních kůstek.

Neopatrným čištěním ucha si přivodí zánět zvukovodu až devadesát procent lidí! Nesprávné používání vatových tyčinek bývá hlavní příčinou nahromadění ušního mazu na pozadí kanálu vnějšího zvukovodu a jeho následného ucpání. „Šťouráním“ uší do hloubky si lehce přivodíte nejen infekci, ale samou pečlivostí si můžete protrhnout ušní bubínek. Přitom podle odborníků si uši čistit ani nemusíme. Příliš častá hygiena uší je podle nich spíše škodlivá, a hlavně by se měla provádět jen v oblasti vnějšího ucha. Maz vytvářející se v uchu je hustá fyziologická substance, vylučovaná mazovými žlázami po celé délce vnějšího zvukovodu. Za normálních podmínek zabezpečuje ochranu ušních kanálků proti různým infekcím, ale pokud dojde k jeho nahromadění, v uších nás svrbí, slyšíme hučení a můžeme zaznamenat i zhoršený přenos zvuku. Díky pohybům čelistního kloubu se maz uvolňuje a přirozeně posouvá ven z ucha. Pak stačí ucho například po koupání jen vytřít ručníkem.

Vytrvalým a usilovným používáním tyčinek tedy vytvoříte špunt, který ucpe zvukovod, a pokud narazí až na bubínek, naruší rovnovážné centrum a vy si budete připadat jako na kolotoči. Ucpané ucho může velmi bolet, zejména když se do něj po koupání dostane voda. Špunt ještě nabobtná a tlačí na bubínek. Bolest bývá tak silná, že člověk často nemůže ani spát.

(Zdroj: Andrea Melenová, Patříte mezi „šťourače“?, Překvapení, 2009, č. 20,  str. 36 – 37)


Sluchové ústrojí je velmi zranitelné a náchylné k mnoha virovým a bakteriálním infekcím, spojených s oblastí nosu a krku, odkud se mohou šířit dále do těla. Zejména středoušní zánět často vzniká jako komplikace virové infekce horních cest dýchacích, kdy infekce způsobí otok sliznice v nosní dutině, nosohltanu, sluchové trubici a následně středního ucha. Vlivem ztížené průchodnosti Eustachovy trubice vzniká podtlak a později výpotek, který se hromadí ve středoušní dutině. Pokud bakterie nebo viry, které se vyskytují v nosohltanu, přestoupí přes sluchovou trubici do středního ucha, způsobí akutní hnisavý zánět středního ucha.

Na čištění uší má každý svůj oblíbený systém. Pomocí malíčku, oleje, sprejů. Jednou z účinných a bezpečných metod čištění uší je použití ušních svíček. Svíčka má tvar dutého kužele a je ručně vyrobená z bavlněného plátna napuštěného minerálním a včelím voskem, jejíž vnitřní povrch se impregnuje přírodními éterickými oleji. Ve spodní části svíčky je filtr, vyhotovený z více vrstev ochranné gázy, který má zabránit případnému vypadnutí produktů procesu hoření na pokožku ošetřované osoby. Gáza je připevněná ke spodku svíčky prstencem vytvořeným z vlastního materiálu svíčky. Svíčka umístěná do zvukovodu po dobu hoření vytváří teplo a mírné vakuum. Účinek tepla upravuje lymfatický a krevní oběh a mírné vakuum blahodárně ovlivňuje celý systém nosních i ušních dutin, vč. krku, který se stal těžko průchodný nebo neprůchodný z důvodu choroby, poruchy, traumatu vnějšího původu, popřípadě infekce. Dále pomáhá i při uvolňování nahromaděného či zaschlého ušního mazu tím, že jej změkčuje a ten je pak vytvořeným komínových efektem podtlakem postupně vytažen na stěnu svíčky. Kromě výše uvedeného, svíčka stimuluje akupunkturní body umístněné hluboko ve vnitřním zvukovodu v blízkosti bubínku, které jsou jinak téměř nedostupné.

Jak často uši čistit? Frekvence čištění uší je individuální. Při zvýšené tvorbě ušního mazu čistěte uši tak často, jak je zapotřebí. Při běžné tvorbě ušního mazu stačí vyčistit uši jednou za týden. Vždy dbejte na SPRÁVNOU a BEZPEČNOU techniku čištění uší tak, aby byla zachována přirozená samočistící schopnost zvukovodu. Mnohdy stačí po koupání a mytí pouze vytřít okraj zvukovodu ručníkem.

A co s nepotřebnými vatovými tyčinkami? Nevyhazujte je. Dají se použít např. na odstranění rozmazané řasenky.

ČÍST DÁLE
ZAVŘÍT
PDF




Vliv parazitů na organismus a účinnost koloidního stříbra při jejich likvidaci
Bakterie je jednobuněčný prokaryotický organismus, který se nejčastěji rozmnožuje metodou binárního dělení. Obsahuje obě nukleové kyseliny, DNA i RNA. Bakterie patří mezi nejstarší a nejrozšířenější organismy na světě. Virus je drobný vnitrobuněčný cizopasník, který na rozdíl od bakteriální buňky nemá žádné metabolické aktivity a k životu i množení potřebuje živou hostitelskou buňku. Obsahuje pouze jeden typ nukleové...

Bakterie je jednobuněčný prokaryotický organismus, který se nejčastěji rozmnožuje metodou binárního dělení. Obsahuje obě nukleové kyseliny, DNA i RNA. Bakterie patří mezi nejstarší a nejrozšířenější organismy na světě.

Virus je drobný vnitrobuněčný cizopasník, který na rozdíl od bakteriální buňky nemá žádné metabolické aktivity a k životu i množení potřebuje živou hostitelskou buňku. Obsahuje pouze jeden typ nukleové kyseliny, DNA nebo RNA. Množení probíhá tak, že hostitelská buňka zpracuje virovou genetickou informaci jako svou vlastní. Viry se tudíž nemnoží, ale jsou pomnožovány hostitelskou buňkou.

Parazit, bakterie nebo virus je tudíž organismus, který využívá k životu prostředí jiného jedince. V lidském těle svou činností způsobuje střevní potíže (nadýmání, zácpu, průjem), alergie, kožní obtíže (ekzémy), únavový syndrom, spouští procesy autoimunitních reakcí, astma a mnoho dalších obtíží způsobených jejich přítomností v těle.

Parazity získáváme kontaktem s osobami nebo zvířaty (zejména domácími mazlíčky), které jsou již kontaminováni, po kousnutí komárem, běháním v písku na boso, pojídáním neomyté zeleniny a ovoce nebo nesprávně tepelně upraveného masa a pitím kontaminované vody.

K jejich likvidaci velmi účinně přispívají koloidní roztoky. Jeden z nejúčinnějších je koloidní stříbro, které je známo již mnoho tisíciletí a stále zaujímá významné místo v boji s různými potížemi způsobenými bakteriemi, viry nebo parazity.

Jakým způsobem tedy koloidní stříbro funguje? Kladně nabyté ionty (částice) stříbra jsou velmi reaktivní, a proto se dokáží spojit se základními stavebními prvky bakteriálních buněk, jako je např. kyslík, dusík a síra. Tyto prvky jsou obsaženy v mnoha částech buňky, jako jsou proteiny, enzymy a DNA/RNA molekuly, a proto může koloidní stříbro působit v různých oblastech najednou. Koloidní stříbro po jeho aplikaci velmi rychle penetruje do „místa určení“, tj. tam, kde se patogen objevil. Díky komplexnímu systémovému působení na základní životní procesy bakteriální buňky dochází k jejímu usmrcení a rozpadu na elementy. Tím, že ovlivňuje samotnou podstatu bazálních chemických dějů probíhajících v mikroorganismu, působí na širokou škálu patogenů, a proto je možnost vzniku rezistence bakterií, jako je tomu u lokálně působících antibiotik, nemožná.

Hlavní úlohou koloidního stříbra je působit na proteiny, enzymy a nukleové kyseliny, na které se ionty stříbra vážou a narušují jejich pevnostní strukturu. Tak se dostanou do buňky a zastaví její základní látkovou výměnu, čímž parazita paralyzují a následně zahubí. Buňka, která byla takto zničena, odchází i s částicemi stříbra pryč z těla a proto nedochází k žádnému hromadění částic v organismu. Následná únavová nebo jiná reakce po aplikaci koloidního stříbra může být způsobená zvýšeným výskytem toxinů ze zlikvidovaných mikroorganismů. Proto je důležité dbát na dostatečný pitný režim pro rychlé vyplavení zbytkových patogenních látek. Optimální příjem tekutin je 3 – 4 dcl vody na 10 kg tělesné hmotnosti. Tekutiny popíjejte malými doušky po celý den, maximálně však do 19 hodin večer.

Koloidní stříbro působí jako katalyzátor, tzn, že jakmile patogen zahubí, opět se během jeho rozkladu uvolní do okolního prostředí a je schopno „zaútočit“ na další choroboplodný organismus. Koloidní stříbro není všemocné, avšak je velmi důležité pro boj s infekcemi a parazity, neboť umožňuje přirozenou regeneraci a rozvoj našeho imunitního systému.

ČÍST DÁLE
ZAVŘÍT
PDF




Magnesium není pouze o křečích
Magnesium (Horčík) je nejdůležitějším minerálem pro člověka a všechny živé organismy. Nejen lidské  tělo jej potřebuje pro své metabolické reakce. Jeho nepostradatelnost spočívá především v metabolismu draslíku a vápníku. Vápník je zodpovědný za kontrakci (stažení) a magnesium za relaxaci (uvolnění) svalu. Jedná se o minerál regenerace, který omezuje degenerativní procesy stárnoucího těla. Důvod, proč magnesium...

Magnesium (Horčík) je nejdůležitějším minerálem pro člověka a všechny živé organismy. Nejen lidské  tělo jej potřebuje pro své metabolické reakce. Jeho nepostradatelnost spočívá především v metabolismu draslíku a vápníku. Vápník je zodpovědný za kontrakci (stažení) a magnesium za relaxaci (uvolnění) svalu. Jedná se o minerál regenerace, který omezuje degenerativní procesy stárnoucího těla.

Důvod, proč magnesium pomáhá při křečích a potížích s nimi spojenými, je jeho důležitá úloha při uvolňování svalového napětí a podpora správné činnosti nervové soustavy.

Nedostatek magnesia se může projevovat svalovými křečemi, trávicími obtížemi, nervozitou, podrážděností, bolestmi hlavy, závratěmi, únavou, nespavostí, zhoršenou koncentrací, palpitací (bušením srdce) nebo i významným zhoršením metabolismu dalších minerálů, především draslíku, fosfátů, vápníku, ale i sodíku.

Jeho nedostatek je způsoben zejména nekvalitní stravou a to nejen „průmyslovou“, kde se jeho obsah snižuje technologií zpracování, ale i tou z takzvaných domácích zdrojů, pokud se používají chemická hnojiva.

Doplnění magnesia je možné vhodnou potravou (mezi přirozené zdroje magnesia patří např. luštěniny, špenát, mák, kvasnice, mandle, ořechy, banány, obilí, káva a čokoláda), ale i jeho aplikací na kůži. Při přípravě roztoků s použitím magnesia začněte s nižší koncentrací magnesia ve vodě a postupně vyzkoušejte nejvyšší pro Vás příjemnou a snesitelnou koncentraci. Účinnost je optimální, je-li kůže vláčná, hydratovaná, napařená, prokrvená, uvolněná, masírovaná, než je-li suchá, studená a nepřipravená. 

Magnesium nám přináší uvolnění, kvalitní regeneraci, koncentrované a výkonné myšlení, a proto může být první volbou při výše uvedených obtížích.

Křeč je nefyziologický stav, kdy dochází k nadměrnému či dlouhodobému stažení kosterní nebo hladké svaloviny a jeho příčiny mohou být různorodé. Mezi nejčastější příčiny patří zejména přetížení či místní překyselení svalů po nadměrném, nezvyklém či nesprávně prováděném pohybu či cvičení jak u „netrénovaných“ jedinců, tak i u vrcholových sportovců při překonávání nadlimitní zátěže a s tím souvisejícím přehřátím spolu s nedostatečným příjmem tekutin, dále prochladnutí svalů (např. při plavání), nedostatečné krevní zásobení, komprese a nedostatek minerálů, vitamínů (např. B6) či stopových prvků.

Pokud máte sklony k často se opakujícím křečím, může být problém i závažnějšího charakteru, a proto je vhodné vyhledat odbornou pomoc a zjistit jejich příčinu.

A jak se s křečí nejlépe vypořádat? Pro její předcházení zejména při sportu či zvýšené fyzické zátěži je vhodné postupně zvyšovat svojí aerobní výkonnost a kondici. Pravidelné trénování svalů zvyšuje průtok krve v oblasti namáhaných svalů a celkově zlepšuje jejich prokrvení kyslíkem. Celkově se tím zlepšují mechanismy, které pomáhají odbourávat laktát, a tím se zlepšuje odolnost těla proti zakyselení. Cítíte-li, že se křeč blíží, pokuste se sval lehce protáhnout, pokud možno bez další bolesti, přejděte do tepla, doplňte tekutiny a minerály z dostupných zdrojů a na postiženou oblast vmasírujte roztok s magnesiem.

ČÍST DÁLE
ZAVŘÍT
PDF




KONTAKT/ e-shop/ nahoru
01 / 01